Olika sidor av staden - Manchester

Bild: Jessica Bentsen

Från ful ankunge till vacker svan

Stadsplanerare i Göteborg, hör upp: Manchester är den fula ankungen som gått från nedgången industristad till en magnet för unga fantasirika människor som gärna bor i ombyggda magasin nära vattnet. Här finns mycket att lära.


Manchester i nordvästra England är en stökig och charmig stad, inte det minsta pittoresk, lite som Göteborg. Här finns spårvagnar, ett stadshjul, en nedlagd hamn och massor av gamla industribyggnader. Precis som i Göteborg.
Skillnaden är att Göteborg gång på gång fastnar i visioner och utredningar medan Manchester bygger på. Just nu planerar Göteborg för Centrala älvstaden med 30 000 bostäder. De senaste 20 åren har Manchester byggt en halv älvstad.
I början av 1990-talet bodde under 1 000 personer i centrala Manchester. Stan var nedsotad, dyster och tungt kriminell. Nu närmar sig befolkningen i centrum 20 000 invånare.
– Det har varit en formidabel utveckling, där vattenvägarna använts för att skapa en attraktiv stadsmiljö. Det viktiga är att göra vattnet tillgängligt för alla i staden, säger Michael Hebbert, som är professor i stadsplanering och har bott i Manchester i snart 20 år.
För trots att Manchester ligger i inlandet är staden fylld av vatten. Floden och kanalerna är delar av ett gigantiskt system som leder ända till London. Längs kajerna finns ny- och ombyggda bostäder och i vattnet ligger kanalbåtar.
– Tidigare var staden njugg mot dem som bodde på båtar, men sedan några år uppmuntras det, säger Michael Hebbert.
Även i Göteborg finns mycket vatten men det används i väldigt liten utsträckning till båtliv. På de smala kanalbåtarna i Castlefield träffar vi både dem som vill bo billigt och så långt från myndigheter som möjligt och dem som turistar bekvämt och går på teatern på kvällen för att sen åka hem.
Kevin SMITH från Liverpool förverkligade en dröm när han köpte sin båt och gav sig ut.
– Jag fick cancer för några år sedan och min läkare sa att om det var något jag gärna ville göra skulle jag passa på nu.
Sue Mcclelland har hoppat på som tillfällig passagerare och vi följer med genom slussarna vid området New Islington, precis öster om centrum. Sue är född i Manchester, men bor på landet utanför staden. Hon är tveksam till en del nya inslag i stadsbilden.
– Människor räknas inte, bara pengar. Därför är kanallivet så trevligt, här finns alla sorters människor och ett annat sätt att leva.
Förutom vattnet framhåller Michael Hebbert två faktorer för en framgångsrik stadsomvandling:
• Behåll gamla byggnader för att få en bra mix av verksamheter och boende.
• Hitta stadens identitet och marknadsför den.
– Myndigheterna har förstått att det industrihistoriska arvet i Manchester är en tillgång och använder det konsekvent. Detta styr också byggherrarna i rätt riktning, säger Michael Hebbert.
Två stadsdelar som brukar finnas med på turistkartorna är Chinatown och Gay Village. Här finns en salig blandning av gammalt och nytt, vackra tegelhus och fula garage och ett mångfasetterat gatuliv.
En bit norrut ligger Northern Quarter, som sedan några år marknadsförs som den kreativa stadsdelen med ett rikt utbud av barer, kaféer och små butiker. Kvarteren påminner om Andra Långgatan i Göteborg. Många av husen här är ombyggda industrilokaler med relativt låg hyra, en förutsättning för att nystartade företag inom mode, design och populärkultur ska etablera sig just här.
Fotografen Ikem Nzeribe håller gärna till i Northern Quarter.
– Jag älskar de här gamla industribyggnaderna och använder dem gärna i mina bilder.


Bild: Jessica Bentsen

Men alla ny- och ombyggda områden fungerar inte lika bra. Motsatsen till det småskaliga Northern Quarter finns på andra sidan stan. Kajerna i grannkommunen Salford kantas av höghus i glas och betong. BBC har just tagit plats i det som kallas Media City, 1 500 journalister har flyttat hit från London.
– Det är ett fascinerande exempel på hur kapitalismen levererar ett dramatiskt resultat, säger Michael Hebbert med ett torrt skratt.
Han jämför Londons gatuliv med det själlösa, privatägda Media City som fått utmärkelsen ”fulaste nybygget i Storbritannien” med motiveringen ”en fånig samling höghus utan något sammanhang”.
– Det är som en isolerad kontorspark man helst kör bil till. Journalisterna som flyttar hit måste undra var stan är.
Euan Kellie, som arbetar som konsult i stadsplanering och har skrivit en bok om Manchesters omvandling, är inte lika negativ.
– Hamnen i Salford var ett hemskt ställe, nu finns den tillgänglig för alla i Manchester och Salford. Jag tror att den med tiden kommer att bli en ännu större tillgång.
Ett gäng vithåriga damer håller med. De har samlats i solskenet i väntan på att musikalen ska börja på Lowry-teatern, granne med Media City, och de gillar vad de ser: nybyggt, bra butiker, slummen de minns är borta.
James Headifen och Sam Baars som bor i stadsdelen Ancoats känner igen resonemanget. I deras del av Manchester finns många byggnader från stadens textilindustriera.
– Flera av de här husen skulle vara de äldsta på Nya Zeeland, där jag kommer ifrån. De skulle vårdas som skatter, men många äldre här tycker att de bara påminner om hemska arbetsförhållanden och förstår inte varför de ska bevaras, säger James Headifen som bor i ombyggda Royal Mill från 1797.
James Headifen och Sam Baars ingår i ett nätverk av boende som tar hand om en kanal i närheten. De ordnar ogräsröjning, information och fester för grannar och andra intresserade.
– Vi försöker också att putta utvecklingen i det som kallas New Islington åt rätt håll, säger Sam Baars och pekar tvärsöver kanalen där grävmaskinerna håller till och huset Chips, som ska likna tre pommes frites lagda på varandra, syns i bakgrunden.
Sue på kanalbåten passerar det färggranna huset och konstaterar med ett glatt garv att det ju inte är det värsta hon sett.



GÖTEBORG VS MANCHESTER

Båda städerna har cirka 500 000 invånare.
Runt Göteborg finns drygt en miljon invånare. 
I Greater Manchester bor fler än dubbelt så många. 
Den stora skillnaden är att Manchester ligger i 
Englands befolkningsrikaste område efter London. 
Inom åtta mils radie bor 10 miljoner människor.
Manchester är känt som industrialismens, 
arbetarrörelsens och suffragetternas vagga. 
Under 1800-talet var staden berömd för sin 
bomullstillverkning. Numera förknippas Manchester 
mest med fotboll, musik och sina tre universitet.
Centrala Manchester är ungefär lika stort som 
Göteborgs centrum inklusive Linné och Masthugget.




Artikel saxad från GP 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...