GP TVÅ DAGAR

Satt vid frukostbordet och läste Göteborgs postens bilaga Två dagar som vanligt varje lördag, 
men denna dag fick jag en överraskning i form av fina ord från Agnes Arpi. Soundtrack för 11:an
Det finns många sätt att använda sig av det offentliga rummet i konst. Ett av de bästa är musikvideon. Det är alltid en speciell känsla när artister använder sig av platser man känner som sina, för att illustrera budskap och känslor i musiken. Håkan Hellström, Kapten Röd, Gubb och José González är några av de göteborgare som använt staden som kuliss på detta sätt. 
    Konstprojektet Det mekaniska undret är en ny variant. Låtsamlingen Olika sidor av staden är ett finstämt soundtrack skapat till resan med 11:ans spårvagn mellan Bergsjön och Saltholmen. Låtarna är döpta efter hållplatser längs vägen, och heter således saker som Järntorget, Centralen och Kortedala. Tillhörande videor finns på Youtube, med hela resan mellan miljonprogram och miljonvillor filmad. Måhända vill den som står bakom projektet peka på hur segregerad staden är eller göra en politisk inlaga, det vet jag inte. Men i en tid där mötet mellan konst och det offentliga rummet gärna reduceras till att vara en fråga om graffiti är Det mekaniska undret en frisk fläkt. Invanda resor, hemmagatorna och de vanliga fasaderna blir något nytt där de tonsätts eller utgör fond för musiken. 
    Och det finns fler göteborska exempel. På sajten mariaplan.com finns freestyles inspelade utomhus i Majorna. På youtube finns The tram sessions - videoinspelningar där olika band spelar på spårvagnar. Alla erbjuder de nya sätt att förhålla sig till staden vi delar. 
AA
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...